Træbriketter eller brænde - hvad skal jeg vælge?

Nogle ser brændeovnen som en hyggelig opvarmningskilde i den mørke tid - andre som et effektivt supplement til centralvarmen, der kan medvirke til at nedbringe varmeregningen.

I dette indlæg vil vi derfor kigge lidt på fordele og ulemper ved træbriketter og træpiller, så du kan træffe det rigtige valg for dig.
Træbriketter er billigst og brænder bedst
Lad det være sagt med det samme: almindeligt brænde er den dyreste løsning, hvis man sammenholder energioutput med pris.

Fyrogspar har for eksempel lavet en undersøgelse, der viser, at man får 4 pct. mere brændværdi for pengene med træbriketter fremfor brænde under den forudsætning, at virkningsgraden er den samme. I praksis vil virkningsgraden for træbriketter dog altid være langt højere, da træbriketter brænder mere ensartet end brænde. Almindeligt brænde har store indbyrdes variationer pga. fugtindhold og type, og virkningsgraden afhænger i langt højere grad af fyrmesterens evner. Som hovedregel kan man derfor regne med en ca. 10 pct. bedre brændværdi med træbriketter, skriver Politiken.

Ovntørret brænde Ovntørret brænde

Træbriketter

Træbriketter er billigst på den lange bane, selvom kiloprisen er dyrere. Træbriketterne vil samtidig være bedre for miljøet, da de giver en mere komplet og dermed renere forbrænding.
Pejsebrænde er synonym med hygge.

Men selvom brænde måske hverken er det mest økonomisk rentable eller den mest miljørigtige måde at fyre op på, er det kommet for at blive i de danske hjem. Brændefyring har nemlig noget traditionelt og nostalgisk over sig, som man ikke finder andre steder - den knitrende pejs er nærmest synonym med rigtig dansk hygge.

Hvem kan for eksempel ikke mindes de gode stunder med brændeovnen fra barndomshjemmet... Det kan være minder om kolde aftener i december, hvor du har hygget med familien i stuen med pebernødder og julekalender i skæret og varmen fra pejsen. Eller den stolthed du som lille purk følte, da far lærte dig at tænde op i brændeovnen. Sådanne minder er bare ikke de samme, når man ikke kan se trækævlerne knitre i brændeovnen. Og hvem ønsker ikke at videregive den slags fantastiske minder til sine børn.

Så er der selvfølgelig også udfordringen ved at tænde op i pejsen med brænde. Det er en kunst, der kræver både dygtighed og tålmodighed - særligt hvis der er tale om de hårde brændetyper, som avnbøg, ask og eg. Og jo dygtigere man er til at tænde op, des mere kan man få ud af brændet. Det er selvfølgelig smart med et fuldautomatisk og selvregulerende pillefyr, der fodrer sig selv, og som kan fjernstyres med en smartphone, men det er på sin vis også for nemt. Med en gammeldags brændeovn skal man lægge en indsats - og så nyder man bare varmen lidt mere.
Træbriketter til pragmatikeren
Udfordringen ved at tænde op er samtidig den største ulempe ved brændefyring.

Tænder man ikke rigtigt op (hvilket langt de fleste ikke gør), eller er træet ikke helt tørt, giver det nemlig en dårligere forbrænding, som fører til sodaflejring, øget partikeludslip og varmetab. Alt sammen noget, der giver ringere brændværdi og flere udgifter og som belaster miljøet unødigt. Med træbriketter får du altid den samme ensartede type træ af høj kvalitet, der er letantændelige og brænder ved en høj temperatur, så forbrændingen næsten altid bliver fuldstændig. På den måde får du mest muligt ud af brændslet. Dine evner som fyrmester betyder stadig noget, men har ikke nær så stor betydning, som når du fyrer med kløvet brænde.

Dertil kommer, at træbriketter er nemme at opbevare og fylder langt mindre end kløvet brænde med sine uregelmæssige former. I sidste ende er det derfor en afvejning af, hvad du er til: den traditionelle hygge med pejsebrænde eller den billigere opvarmning med træbriketter. Du finder både træbriketter og brænde af topkvalitet i vores store udvalg.