træ

  • Populære typer af bål

    En af de hyggeligste ting, man kan bruge brænde til, er at lave bål. Men hvilken type opbygning af bålet er egentlig god til hvilket formål? Bliv bålekspert på to minutter ved at læse videre.

    pagodebaal-opbygning

    Til enhver type af bål skal der bruges optændingsmateriale, dvs. mindre stykker tørt træ, som er nemt at få ild i. Hvordan du bedst får ild i dit pindebrænde, som så skal antænde de større træstykker, er en hel artikel for sig selv, og som rutineret brænde-bruger har du nok allerede en god idé om det, så vi går direkte til bål-opbygningen.

    Stjernebål

    Alle de her beskrevne typer af bål er hurtige at bygge, men stjernebålet er nok alligevel det nemmeste at komme i gang med. Her lægges lange brændestykker i en rundkreds omkring optændingsmaterialet med den ene ende tæt ind imod dette.

    Efterhånden som brændet brænder, skal det skubbes ind mod midten. Bålet kræver en del plads i starten og skal løbende skubbes til, så det er godt, hvis du vil hurtigt i gang, men skidt hvis bålet skal kunne passe sig selv og holde dig varm natten over for eksempel.

    Pagodebål

    Dette bål (som er afbilledet foroven) passer nærmest sig selv, men tager til gengæld lidt længere tid at bygge, hvis det skal ligge godt og sikkert. Konceptet er dog meget simpelt: Skiftende lag af lange stykker træ, der ligger på først den ene og så den anden led.

    Bålet kan enten bygges med kun to parallelle stykker træ for hvert lag eller med flere ind imellem disse (pas i så fald på med ikke at bruge så meget træ, at ilden ikke får nok luft). Ulempen ved bålet er, at det kan være besværligt at sætte ild til det optændingstræ eller pyramidebål (se næste), man skal huske at placere i bunden af bålet.

    Pyramidebål

    En tredje klassiker er pyramidebålet. Dette har det dog med hurtigt at blive til et rode-bål, da de stykker træ, man sætter op mod hinanden for at lave en pyramide, før eller siden vil vælte når de brænder. Indtil da er det dog et pænt bål, der er nemt at tænde.

    Et lille pyramidebål bruges ofte inde i et pagodebål til at starte sidstnævnte. Her gør det ikke så meget, at pyramidebålet bryder sammen, når først det omkringliggende bål er blevet tændt af det.

    Jægerbål

    Til madlavning er det nemmeste valg jægerbålet, som består af to større stykker træ, som ligger plant og støtter hver sin ende af f.eks. en gryde, og som derfor gerne må være friskt træ, der ikke brænder så let. Træstykkerne placeres parallelt med vindretningen.

    I det forholdsvis lille mellemrum imellem disse store stykker træ laves så selve bålet, som består af mere eller mindre tilfældigt placerede små stykker brænde i forskellige størrelser/mængder alt efter hvor længe bålet skal kunne varme, dog aldrig større end at der hurtigt kommer gode gløder og at der stadig er luft op til gryden.

3-3 of 3

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3